ATHENE - Twaalf belangrijke houders van Griekse schuldpapieren hebben ingestemd met de schuldenruil, die een voorwaarde is voor verdere financiële steun aan het land. 

Dat meldde de internationale bankenorganisatie IFF maandag.

Volgens het bankenorganisatie gaat het onder meer om de banken, verzekeraars en fondsbeheerders Allianz, Axa, BNP Paribas, Commerzbank, Deutsche Bank, ING, Greylock Capital Management, Intesa Sanpaolo en National Bank of Greece.

De termijn om in te stemmen met de schuldenruil loopt donderdagavond om 21.00 uur af.

Akkoord

Door de vrijwillige schuldenruil moet de staatsschuld van Griekenland met 107 miljard euro worden verlaagd. Het IIF bereikte onlangs al een akkoord met Griekenland over de schuldsanering, maar de banken moeten er ook nog afzonderlijk mee akkoord gaan.

Afgelopen weekeinde liet het hoofd van de IIF Charles Dallara weten daar vertrouwen in te hebben.

Afschrijving

De bezitters van Griekse schulden nemen een verlies op hun bezittingen van ruim 53 procent, wat omgerekend voor onder meer toekomstige verliezen neerkomt op een afschrijving van circa 74 procent.

De afschrijving vindt plaats door de omruil van bestaande obligaties in goedkopere langlopende leningen. Griekenland mikt op een deelneming van 90 procent van de schuldeisers aan het programma.

Door deze maatregelen moet de schuld van Griekenland in 2020 zijn teruggebracht naar 120,5 procent van het bruto binnenlands product. De overeenkomst met de schuldeisers is een voorwaarde die werd gesteld aan Athene voor een nieuw steunpakket van 130 miljard euro van Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Lees alles over de schuldencrisis en de situatie in Griekenland