SCHIPHOL - Air Holland zal donderdag een vlucht uitvoeren naar de Antillen. Volgens bewindvoerder P. Ingwersen van de in surseance verkerende luchtvaartmaatschappij is er goede hoop om ook vrijdag nog een keer te vliegen, zo zei hij woensdag.

Het was lang onzeker of de vluchten van Air Holland deze week doorgaan. Door de financiële problemen heeft de vervoerder grote moeite om de toestellen de lucht in te krijgen. Air Holland verkeert sinds dinsdag in surseance.

Voorrang

De maatschappij voert alleen vluchten uit naar de Nederlandse Antillen. Vijftig tot honderd reizigers zijn dinsdag op de luchthaven Schiphol gestrand, doordat de maatschappij geen geld had om een geplande vlucht uit te voeren. ''Deze groep krijgt voorrang'', aldus Ingwersen.

Air Holland heeft geprobeerd de passagiers woensdag met een extra vlucht alsnog naar de Antillen te brengen. Dat lukte niet omdat er geen vliegtuigen beschikbaar zijn. De buitenlandse reizigers zijn in hotels ondergebracht, de Nederlanders moesten naar huis.

Doorstart

De maatschappij praat met verschillende partijen over een mogelijke doorstart. Het bedrijf zit al jaren in financiële problemen. De Amsterdamse zakenman E. de Vlieger nam eind 2003 de verre reizen naar bijvoorbeeld Mexico van Air Holland over. Zijn maatschappij Holland Exel voert sindsdien deze vluchten uit en nam ook een groot deel van de circa driehonderd Air Holland-werknemers over.

Volgens de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) kunnen gedupeerde reizigers geen aanspraak maken op een vergoeding bij het fonds. ''Air Holland is niet bij ons aangesloten. Bovendien vergoeden wij geen losse vliegtickets'', aldus SGR-directeur P. Silbermann.

Schadeloos

D-Reizen is wel SGR-lid. Bij deze reisorganisatie hebben enkele honderden mensen een vlucht met Air Holland geboekt. ''D-Reizen is echter zelf niet in financiële problemen en ook zelf aansprakelijk voor schade wanneer het zaken doet met niet SGR-leden'', stelt Silbermann. D-Reizen heeft al toegezegd klanten schadeloos te stellen, als de maatschappij failliet gaat.

De Consumentenbond vermoedt na recente problemen met onder meer jetsSky en nu Air Holland dat er gaten zitten in het vergunningenstelsel voor de luchtvaart. De Vervoerskamer van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) zou de bevoegdheid moeten krijgen om bij vergunningverlening zowel te letten op veiligheid als op financiële stabiliteit. ''Voor de consument is het onmogelijk om uit te zoeken of een luchtvaartmaatschappij veilig en betrouwbaar is. Dat is de taak van de overheid'', aldus de bond.