AMSTERDAM - Rabobank introduceert een nieuwe pinpas waarbij het design verticaal is. Hiermee sluit de nieuwe pas aan op het nieuwe pinnen.

Nu is de tekst op een willekeurige pinpas horizontaal. Bij het nieuwe pinnen wordt de pas echter verticaal in de automaat gestoken.

"Het verticale design sluit daarmee aan op het nieuwe pinnen", zegt de Rabobank in een verklaring. "De consument gebruikt de pas logischerwijs verticaal bij het doen van een betaling."

Ook zijn er andere veranderingen doorgevoerd. Zo is de vermelding van naam en nummer omgedraaid. Het rekeningnummer staat nu bovenaan en de naam van de pashouder op de tweede regel.

Hierdoor blijven deze gegevens ook zichtbaar als de pas in de Random Reader zit, het apparaat voor internetbankieren.

Achterkant

Ook de achterkant van de pas heeft een andere (verticale) indeling. Naast de handtekeningstrook staat de vervaldatum vermeld, die bij de eerder uitgegeven passen op de voorkant staat.

Omdat Rabobank wil anticiperen op de komende veranderingen voor betalen in Europa, is ook het International Banking Account Number (IBAN) op de nieuwe pas gezet. "Iedereen in Nederland heeft nu al een IBAN voor buitenlandse betalingen. Straks wordt IBAN ook voor binnenlandse betalingen gebruikt", aldus de Rabobank.

De nieuwe pinpas is vanaf vandaag te verkrijgen. Rabobank is hiermee de eerste bank die met een verticaal design komt. Alle bestaande passen worden uiteindelijk vervangen door de nieuwe passen.