UTRECHT - De zorgverzekering dekt de nieuwe vrije tandartstarieven zelden helemaal. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF).

Uit een vergelijking van gehanteerde tarieven de afgelopen 2 maanden van 1150 tandartsen is gebleken dat van de 177 soorten behandeling, de tandartsen voor 155 behandelingen meer vragen dan de verzekeraars vergoeden, vertelt een woordvoerster.

Tandartsbezoekers hebben de afgelopen twee maanden vaak hun beklag gedaan bij de NPCF, aldus de patiëntenorganisatie. Tandartsen experimenteren vanaf januari van dit jaar met vrije tarieven.

Exorbitant

Diverse verzekeraars hebben flink hiertegen geageerd omdat volgens hen de prijzen exorbitant zouden stijgen.

Uit een berekening van Fa-Med, een administratieve dienstverlener waar 2100 Nederlandse tandartspraktijken bij zijn aangesloten, samen met de Universiteit Maastricht vorige maand, bleek dat behandelingen dit jaar ongeveer 3 tot 4 procent duurder zijn geworden.

Vullingen zijn ongeveer 5 procent duurder geworden, periodieke controles zijn qua prijs ongeveer gelijk gebleven en het maken en beoordelen van een kaakoverzichtsfoto is ongeveer 3 procent in prijs gedaald.