UTRECHT - De staking voor een betere cao in de schoonmaakbranche is de 10e week ingegaan. Daarmee is het de langste sectorstaking sinds 1933, stelde vakbond FNV Bondgenoten maandag.

De staking voor een betere cao in de schoonmaakbranche is de 10e week ingegaan. Daarmee is het de langste sectorstaking sinds 1933, stelde vakbond FNV Bondgenoten maandag.

Veel schoonmakers voeren al sinds het begin van het jaar actie voor meer loon, doorbetaling bij ziekte en vermindering van de werkdruk.

De werkgevers vinden hun eisen onrealistisch omdat die tot onaanvaardbare kostenstijgingen zouden leiden.

VU

Volgens FNV-bestuurder Ron Meyer voeren de stakende schoonmakers maandag onder meer actie bij de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. Zij krijgen bijval van onder anderen studenten en medewerkers van die onderwijsinstelling, die volgens de vakbond een bijzonder slechte opdrachtgever is.

Enkele honderden actievoerders zullen in het VU-gebouw ook de nacht doorbrengen. De actie gaat daar dinsdag verder. De schoonmakers krijgen dan ook bijval van thuiszorgers en verplegend personeel, zei vakbondsbestuurder Ron Meyer.