ATHENE - De afspraken tussen Griekenland en private financiële instellingen over het kwijtschelden van een deel van de Griekse schulden zullen daadwerkelijk binnenkort tot stand komen. 

Er zullen genoeg banken zijn die bereid zijn om tot een vergelijk te komen.

Dat zei Charles Dallara, de directeur van de international bankenorganisatie IFF zondag in een interview met de Griekse televisie. Dat schrijft de krant The Wall Street Journal.

''Er komt steeds meer momentum in de gesprekken'', aldus Dallara. ''Ik ben optimistisch en denk dat het participatieniveau redelijk hoog zal zijn''.

Een overeenkomst tussen Griekenland en de private partijen is een voorwaarde voor de uitbetaling van de steun die de Europese Unie aan Griekenland heeft beloofd ter waarde van 130 miljard euro. De steun moet Griekenland van een faillissement bewaren. De afspraken moeten wel voor 9 maart rond zijn.

Minimaal

Griekenland wil dat minstens 90 procent van de private kredietverleners meegaat in de afspraken over het kwijtschelden van de schulden met minimaal 50 procent.

Voor het geval dat dat er toch minder zijn, heeft het Griekse parlement al wel een wet aangenomen dat de onwillenden toch worden gedwongen om met de meerderheid in te stemmen.

De partijen praten al maanden over de kwestie, maar hebben tot nu toe nog geen definitief akkoord kunnen sluiten.

Alles over Griekenland in ons nieuwsdossier