AMSTERDAM - Een op de vijf mensen met een uitkering gaat de veranderingen in de Wet Werk en Bijstand voelen in de portemonnee.

In totaal gaat het om ongeveer zestigduizend mensen in heel Nederland. Dat meldt de NOS zaterdag na een rondgang langs de grote steden.

De nieuwe wet gaat op 1 juli voor iedereen in en is bedoeld om mensen te prikkelen aan het werk te gaan. Vooral de regels over het gezinsinkomen zouden gevolgen hebben voor mensen met een uitkering.

Straks wordt het inkomen van andere gezinsleden via de zogenoemde huishoudtoets van de uitkering afgetrokken.

Optellen

De bedoeling is dat gemeenten bij bijstandsgerechtigden het inkomen van alle gezinsleden bij elkaar gaan optellen, waarna het inkomen van andere gezinsleden van de uitkering wordt afgetrokken. De gemeenten vrezen dat dit ertoe leidt dat werkende kinderen vroeg het huis uitgaan. Ook zijn gemeenten bang voor fraude met valse adressen.

De Utrechtse wethouder Rinda den Besten denkt dat in haar gemeente een op de vier mensen die nu nog een uitkering hebben, deze kwijtraken.

Utrecht vreest volgens haar dat werkende kinderen straks hun ouders moeten onderhouden of anders moeten 'opkrassen'. "Dan denk ik: waar zijn we mee bezig? Dit gaat alle doelen voorbij."

FNV

De FNV stelt dat de resultaten van het onderzoek de angst van de vakcentrale bevestigt dat met de aanpassingen duizenden mensen de armoede in worden gedrukt.

"De huishoudtoets breekt de toekomst van een heleboel jongeren in de knop. Het kabinet ontneemt duizenden op deze manier hun economische zelfstandigheid."

Eén voordeur

In een reactie zegt staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Paul de Krom (VVD) dat hij met de huishoudtoets een stapeling van uitkeringen achter één voordeur wil tegengaan.

Nu is het nog zo dat elk gezinslid apart een eigen uitkering krijgt. Overigens denkt de staatssecretaris dat minder mensen in de problemen komen, omdat geld is uitgetrokken om schrijnende gevallen te ontzien.