WASHINGTON - De Amerikaanse topeconoom Jeffrey Sachs heeft vrijdag interesse getoond in de vrijkomende positie van president bij de Wereldbank.

Hij is de eerste prominente Amerikaan die zich aanmeldt voor de prestigieuze baan sinds de huidige president Robert Zoellick twee weken geleden bekendmaakte dat hij op 30 juni vertrekt.

Sachs (57) is vooral bekend vanwege zijn expertise op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Hij leidt het Earth Institute bij de Columbia University en is speciaal adviseur van secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties.

Sachs verklaarde dat de Wereldbank een ontwikkelingsexpert nodig heeft in plaats van een bankier of een politicus.

''Mijn zoektocht om te helpen met het beëindigen van armoede heeft me naar meer dan 125 landen gebracht, van mega-steden tot afgelegen dorpjes, van nederzettingen in het regenwoud tot nomadenkampen in de woestijn'', schrijft hij in de Washington Post.

Ongeschreven regel

Volgens een ongeschreven regel leveren de Verenigde Staten altijd de baas van de Wereldbank en komt de leider van zusterorganisatie het Internationaal Monetair Fonds (IMF) altijd uit Europa.

De Wereldbank nam vorig jaar voorstellen aan die ertoe moeten leiden dat ook kandidaten uit andere landen een kans maken op de baan.

Zoellicks eerste vijfjarige termijn als hoogste baas van de ontwikkelingsbank loopt 30 juni af. Hij vond het tijd om nieuw leiderschap te ondersteunen.