AMSTERDAM - Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) overweegt meer dan de helft van het huidige aantal belastingkantoren in Nederland te sluiten. Het aantal wordt mogelijk teruggebracht van 40 naar 18.

Medewerkers van de Belastingdienst die op de kantoren werken, zijn op de hoogte gesteld van de plannen. Er is echter nog geen definitief besluit gevallen over het aantal kantoren dat dicht moet en welke dat precies zijn.

Bekend is wel al dat de vestigingen in Heerenveen, Helmond en Hilversum in de loop van dit jaar hun deuren sluiten. Andere kantoren worden uiterlijk voor 2016 gesloten. Op deze manier wil de ficscus voldoen aan de door het kabinet opgelegde bezuiniging van 400 miljoen euro.

Geen ontslagen

De ingreep zal naar verwachting niet leiden tot gedwongen ontslagen bij het personeel van de Belastingdienst. Wel is het mogelijk dat medewerkers langer naar hun werk moeten reizen. De ondernemingsraad van de Belastingdienst is inmiddels bij de plannen betrokken.

Burgers moeten door het mogelijke besluit ook een stuk verder reizen om een belastingkantoor te bezoeken. In de provincies Flevoland en Drenthe zou volgens de plannen helemaal geen vestiging meer zijn. De SP heeft Kamervragen gesteld aan minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies en staatssecretaris van Financiën Frans Weekers.