BRUSSEL - Geef Europa niet de schuld van de noodzakelijke besparingen en hervormingen. Dat stelde Europees president Herman Van Rompuy donderdag voor de Vlaamse publieke zender VRT.

''Europa vraagt ons te doen wat we zelf zouden moeten doen'', aldus Van Rompuy in een videoboodschap voor een discussieprogramma.

De eerste Europees president kwam met zijn verklaring op de dag dat in Brussel een tweedaagse Europese top begint over onder meer het stimuleren van groei en werkgelegenheid.

Van Rompuy is zich ervan bewust dat de crisis en bepaalde maatregelen de ''sociale samenhang in gevaar kunnen brengen''.

''Het zou zelfs het Europese idee kunnen beschadigen'', aldus de Belg donderdagmiddag na overleg tussen de Europese instanties en de sociale partners.

Niet dood

''Maar het Europese sociale model is niet dood.'' Ongelijkheid en armoede moeten evenals het creëren van groei en het scheppen van banen aangepakt worden.

Het is van belang voor het slagen van de maatregelen dat alle betrokkenen, en met name de sociale partners, betrokken zijn, aldus de Europees president.

Van Rompuy hoopt donderdagavond te worden benoemd voor een tweede termijn van 2,5 jaar als voorzitter van de Europese Raad, zoals het officieel heet.