HEERLEN - Chemieconcern DSM heeft 2003 afgesloten met een bedrijfsresultaat van 294 miljoen euro. Dat is bijna een kwart minder dan een jaar eerder. De nettowinst kwam uit op 139 miljoen euro, zo blijkt uit de jaarcijfers die het concern woensdag voorbeurs heeft gepresenteerd.

De nettowinst is verschrompeld ten opzichte van 2002, toen DSM ,19 miljard euro binnenhaalde. Dat winstcijfer was zeer geflatteerd door eenmalige meevallers met een totale waarde van 840 miljoen euro. In 2002 nam het concern onder meer een boekwinst van honderden miljoenen op de verkoop van petrochemie in de boeken mee.

De netto-omzet van DSM kwam vorig jaar uit op 6,05 miljard euro. In 2002 stopte de omzetteller op 6,67 miljard euro. Het concern wil in 2005 een omzet van 10 miljard realiseren, maar analisten verwachten niet dat dat streven wordt gehaald.

DSM herstelde zich in de laatste drie maanden van 2003 beter dan verwacht van een slecht derde kwartaal. Het bedrijfsresultaat over het vierde kwartaal bedroeg 92 miljoen euro. Analisten hadden op maximaal 84 miljoen euro gerekend.

Het Heerlense concern heeft een moeilijk jaar achter de rug. DSM kampt met lage prijzen op de pillenmarkt en een lage dollarkoers. Onder de beursgenoteerde ondernemingen is DSM het gevoeligst voor schommelingen in de dollarkoers.