BRUSSEL - De 27 lidstaten van de Europese Unie doen te weinig om de eigen toekomstplannen voor economische groei te halen.

Dat blijkt uit de ontwerp-eindconclusies van de Europese top, die in handen zijn van persbureau ANP. De leiders gebruiken deze voorlopige versie als uitgangspunt voor hun vergadering van donderdag en vrijdag in Brussel. De eindtekst kan afwijken.

In de voorlopige tekst staat dat de inspanningen van de lidstaten nog onvoldoende zijn om de nagestreefde economische groei in 2020 te halen. Het is daarom ''van het allergrootste belang'' om vooral met maatregelen te komen die op korte termijn groei brengen, zo luidt de tekst.

Investeren

Ook José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, hamerde daags voor de top op het stimuleren van groei. ''We moeten net zo veel investeren om groei terug te krijgen in Europa als we momenteel investeren om de crisis uit Europa te verdrijven'', aldus Barroso. Hij riep de regeringsleiders op zo concreet mogelijk maatregelen af te spreken om banen te scheppen en werkloosheid tegen te gaan.

De leiders zullen waarschijnlijk onderstrepen dat een evenwichtige begroting essentieel is om de groeidoelstellingen te halen. Daarnaast zullen de lidstaten zich toeleggen op het herzien van belastingsystemen om vooral onrechtvaardige uitzonderingsposities in landen en voor bedrijven te beperken.

Minder drama

Barroso verwacht een minder dramatische top dan de vorige. In oktober gingen de regeringsleiders tot vroeg in de ochtend van de volgende dag door met vergaderen. ''Een beetje minder drama heeft niemand ooit pijn gedaan'', aldus Barroso.

In de voorlopige conclusies staat nog niets over de paspoortvrije Schengenzone en de blokkade die Nederland heeft opgeworpen voor de toetreding van Roemenië en Bulgarije. Noch rept de tekst over een mogelijke erkenning van het kandidaat-lidmaatschap voor Servië van de EU.