LIJNDEN/UTRECHT - Ongeveer 5 procent van de uitzendkrachten valt regelmatig terug op een uitkering omdat het hen niet lukt aaneengesloten aan het werk te blijven.

Meer en betere scholing moet hen een betere kans op de arbeidsmarkt bieden.

Dat volgt uit onderzoek dat uitzendkoepel ABU samen met de vakbonden heeft gedaan naar het arbeidspatroon van 585.600 uitzendkrachten die 3,5 jaar in hun loopbaan zijn gevolgd.

Bijna 115.00 van hen werkten langer dan 2 jaar als uitzendkracht. Vaak zijn dat 45-plussers met een relatief laag loon. Zij hebben meestal geen diploma.

Bijna de helft van de uitzendkrachten stroomt na een uitzendbaan door naar een niet-uitzendbaan.Van de mensen lange tijd uitzendwerk doen, krijgt uiteindelijk 3 procent een vast contract bij het uitzendbureau.

Gebrek

Aanleiding voor het onderzoek was het gebrek aan kennis over de groep mensen die langdurig uitzendwerk doet en regelmatig op een uitkering terugvalt. Maar het onderzoek leverde ook informatie op over de hele uitzendpopulatie.

Zo heeft 47 procent geen diploma waar ze op de arbeidsmarkt iets aan hebben, en heeft 36 procent een uurloon tot 1,3 maal het minimumloon. Een kwart is van niet-westerse afkomst. Scholieren en studenten zijn buiten de analyse gehouden.