UTRECHT - Advocaat Adriaan de Gier sleept Staalbankiers opnieuw voor de rechter omdat klanten van de bank het schip zijn ingegaan met complexe, risicovolle beleggingsproducten van de failliete Amerikaanse bank Lehman.

In totaal gaat het om claims ter waarde van 1,5 miljoen euro verdeeld over 5 klanten. Dat heeft De Gier woensdag bekendgemaakt.

Staalbankiers zadelde klanten eind 2007 op met riskante zogeheten Lehman-notes, zonder hen goed voor te lichten over de risico's.

Ook greep de bank niet in om de schade te beperken toen Lehman in de aanloop naar de financiële crisis van 2008 in de gevarenzone belandde, stelt de advocaat. Volgens De Gier weigert Staalbankiers halsstarrig om vrijwillig schade te vergoeden.

Lehman-notes

De bank heeft in de jaren 2006-2008 samen met Lehman zogenoemde gestructureerde producten (Lehman-notes) ontwikkeld en die op grote schaal aan haar eigen klanten verkocht onder de naam Staalbankiers Garantiebeheer. ''Dat is bepaald niet goed afgelopen: Lehman is vanwege dat soort producten failliet gegaan en de klanten van Staalbankiers zijn massaal het schip ingegaan met die producten'', aldus De Gier.

Vorig jaar werd Staalbankiers in twee andere dossiers al veroordeeld tot schadevergoeding in verband met dit product.

De advocaat kreeg een paar jaar geleden landelijke bekendheid door zijn acties rond Fortis. Met de stichting FortisEffect behartigt hij de belangen van beleggers die verloren hebben op de ineenstorting van het Belgische financiële concern. De Gier heeft namens ongeveer 1400 gedupeerden een rechtszaak aangespannen tegen de Nederlandse Staat.