AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa stonden vrijdag na een ochtend handel allemaal in de min. Belangrijkste oorzaak was te vinden in de winstwaarschuwing die Ciena, een Amerikaanse producent van telecomapparatuur, donderdag gaf. De lage slotstanden op Wall Street, waar de Nasdaq 3,3 procent lager sloot, versterkten de negatieve stemming.

Bekijk video

In Amsterdam daalde de AEX-index met 1,3 procent naar 478,68 punten. KPNQwest, Versatel ASML, Philips en Getronics moesten alle tot ruim 6 procent terug. Ook onder de middelgrote fondsen (MidKap: min 1,6 procent) leverde de technologiesector in.

Akzo Nobel boekte als een van de weinige een kleine plus, nadat het eerder op de ochtend licht in het rood terecht was gekomen. Het chemieconcern maakte voorbeurs een winst bekend van 938 miljoen euro. Tevens kondigde Akzo aan meer te reorganiseren.

"Vooral de gunstige vooruitzichten doen het aandeel goed", zo analyseerde een beursman. "Dat is tevens de reden achter de plus van Elsevier." De uitgever publiceerde donderdag de cijfers en won vrijdag 0,5 procent op de beurs. Koninklijke Olie was de derde stijger. "De traditionele vluchthaven wordt weer gebruikt", aldus de handelaar.

Op de overige beurzen in Europa moest de DAX-index in Frankfurt het meeste terrein prijsgeven. Onder invloed van flinke koersdalingen in de technologiehoek daalde de DAX 2 procent. De FTSE-index in Londen stond rond het middaguur 0,9 procent lager, in Parijs daalde de CAC-index 1,15 procent.

Vooral de telecomfondsen stonden fors lager. Nokia verloor 4 procent en Ericsson 3 procent. Voor het Britse Marconi, dat vecht tegen een enorme schuldenlast, waren de druiven nog zuurder. Het aandeel daalde bijna 12 procent.

De euro noteerde op de valutamarkten 0,8700 dollar tegen een slot van 0,8710 de voorgaande dag. In pond sterling ging de koers van 0,6110 naar 0,6100.