BRUSSEL - Portugal maakt goede vooruitgang met de doorvoering van bezuinigingen en hervormingen.

Dat concluderen de experts van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds in een dinsdag gepubliceerd rapport.

'' Portugal maakt goede vorderingen om zijn economische onevenwichtigheid aan te pakken'', aldus het rapport. De invoering van hervormingen blijft essentieel om de economie te herstellen en een gezonde begroting te krijgen.

Economie

De Portugese economie zal tegenwind te verduren krijgen. Zo zal de import verder verzwakken terwijl de interne vraag zich zal aanpassen, maar de werkloosheid en faillissementen zullen stijgen, aldus het rapport. Dit jaar zal dan ook de economie met 3,5 procent afnemen. Voor 2013 wordt een langzaam herstel verwacht.

Eurocommissaris Olli Rehn (Monetaire zaken) reageerde tevreden over de progressie die het Zuid-Europese land maakt. Hij riep de Portugese autoriteiten op door te gaan met het programma en onderkende dat het programma ''moed en opoffering vereist van het Portugese volk''. ''Het is een ambitieus, maar realistisch, programma.''

Portugal krijgt van het IMF en de Europese Unie leningen voor een bedrag van 78 miljard euro. In ruil daarvoor moet het land hervormingen doorvoeren om de overheidsfinanciën op orde te krijgen.

Rekkingspakket

De minister van Financiën Vitor Gaspar herhaalde dat het land geen tweede reddingspakket nodig zal hebben zoals Griekenland dat wel nodig heeft, zo tekende persbureau Reuters op. ''We zullen niet vragen om meer tijd of geld'', aldus Gaspar. De Portugese regering zal alleen van zich laten horen als het weer de voorwaarden van het programma haalt.

Onderstrepen de EU-lidstaten, de eurolanden en het IMF de conclusies dan kan de volgende termijn van 14,9 miljard euro aan het land uitbetaald worden.