AMSTERDAM - De advies- en ingenieursbedrijven DHV en Royal Haskoning willen fuseren.

De combinatie gaat wereldwijd tot de top 40 behoren en onder de onafhankelijke, niet-beursgenoteerde bureaus zelfs tot de mondiale top 10. Dat maakten de bedrijven dinsdag bekend.

De beoogde naam voor het nieuwe bedrijf is Royal Haskoning DHV, dat geleid zal worden door DHVtopman Bertrand van Ee. De combinatie krijgt een hoofdkantoor in Amersfoort en zal met 8000 medewerkers een omzet halen van meer dan 700 miljoen euro.

Leuke dingen

Van Ee zei in een toelichting dat er nauwelijks contant geld is gemoeid met de samensmelting, die halverwege dit jaar een feit moet zijn. ''Er is een beetje cash gemoeid met het boekenonderzoek, maar we schuiven de bedrijven echt in elkaar.''

''We gaan samen leuke dingen doen'', zei bestuursvoorzitter Erik Oostwegel van Royal Haskoning. Als voorbeeld wees hij op de huidige samenwerking van de twee bedrijven in de Vietnamese Mekong Delta om inwoners te beschermen tegen overstromingen.

Gelijken

Zowel DHV als Royal Haskoning is in handen van een stichting. Of er bij de fusie sprake is van een aandelenruil tussen de stichtingen kon een woordvoerster van DHV niet zeggen. Van Ee benadrukte dat het gaat om een fusie van gelijken.

''We zijn allebei gezonde bedrijven. De kans om samen te gaan is er, evenals de klik. Het is puur een kwestie van strategie. Je hebt schaalgrootte nodig om in de top mee te spelen.''

Oostwegel stelde dat klanten steeds vaker vragen hoe breed ze bediend kunnen worden. ''Dat heeft betrekking op zowel het aantal diensten als op geografisch gebied.''

Leidend

De fusie geeft gestalte aan de ambitie van beide bedrijven om een leidende rol te blijven spelen in de sector. Volgens de twee wordt het nieuwe bedrijf een wereldspeler op het gebied van havens, water- en deltatechnologie en zal het fusieconcern een toonaangevende positie innemen op het gebied van luchtvaart, mobiliteit en infrastructuur.

De topmannen erkenden dat bepaalde activiteiten elkaar overlappen, maar details over eventuele ontslagen gaven ze niet. ''We zullen in Nederland kijken naar de ondersteunende diensten. Dat proces moeten we nog starten, het is te vroeg om aantallen te noemen'', aldus Van Ee.

Plannen voor een beursnotering zijn er niet. ''Het is erg prettig om niet naar de beurs te gaan'', aldus Oostwegel.