NEW DELHI - Miljoenen ambtenaren en werknemers in India hebben dinsdag het werk neergelegd voor 24 uur. Ze eisen een minimumloon en betere arbeidswetten.

Op veel plaatsen rijden geen bussen en zijn winkels en banken gesloten. Taxi's en postbodes blijven van de straat.

Elf vakbonden steunen de oproep voor de landelijke staking. ''Een historische zaak. Voor het eerst hebben alle grote vakbonden samen een protest tegen het antiwerkbeleid van de regering'', aldus de secretaris-generaal van de All India Trade Union.

Minister van arbeid Mallikarjun Kharge bood maandag op het laatste moment aan met de bonden in gesprek te gaan over hun eisen.

'Staking zinloos'

"We hebben de samenwerking met de bonden nodig om de problemen van de arbeiders op te lossen. Een algemene staking is zinloos, omdat dit leidt tot grote verliezen voor de schatkist", aldus minister Kharge.

Ook premier Manmohan Singh vroeg de ambtenaren en werknemers af te zien van de staking. De vakbonden gaven echter geen gehoor aan de oproep van de regering.

De economie van India groeit hard, maar kampt met hoge inflatie en rente. Veel werknemers vinden het tijd voor vaste banen voor de circa 50 miljoen Indiërs die op tijdelijke contracten werken.

Kolkata

In Kolkata, de hoofdstad van deelstaat West-Bengalen, strandden reizigers op vliegvelden en stations. Taxi's en riksja's waren in geen velden of wegen te bekennen.

In New Delhi en Mumbai leidde de werkonderbreking tot weinig problemen. Hoewel banken en verzekeringskantoren gesloten waren, waren winkels gewoon open. Ook reden er gewoon taxi's en bussen.

Staking India