UTRECHT - Rabobank denkt snel een overeenkomst te tekenen over samenwerking met Eureko, de Europese verzekeringskoepel waarin Achmea een ruim meerderheidsbelang heeft. De besprekingen bevinden zich in het ‘finale stadium’, zei een Rabobank-woordvoerder dinsdag. Ook Eureko rekent erop dat er spoedig een contract wordt ondertekend.

Beide bedrijven hopen zelfs deze week nog tot een overeenkomst te komen. Zekerheid daarover kan echter Rabobank noch Eureko geven. “Eerder dachten we ook dat we er voor de afgelopen jaarwisseling uit zouden zijn”, aldus een woordvoerder van Eureko. De Europese verzekeraar maakte in september 2003 bekend met Rabobank te spreken over samenwerking.

Minderheidsbelang

In de media wordt erover gespeculeerd dat Rabobank een minderheidsbelang in Eureko koopt. En wellicht neemt de Europese verzekeraar ook een aandeel in de bank uit Utrecht.

Een samenwerking met Eureko kan Rabobank-topman B. Heemskerk helpen om snel uit te breiden in verzekeringen. Dat is het belangrijkste plan dat hij sinds zijn aantreden bij Rabobank heeft gelanceerd.

Interesse in Achmea

De bank is hoogstwaarschijnlijk ook uitsluitend geïnteresseerd in de activiteiten van Achmea, de Nederlandse grootaandeelhouder van Eureko. Achmea bestiert bekende verzekeringsmerken in Nederland, zoals FBTO, Centraal Beheer en Zilveren Kruis.

De andere dochterbedrijven die Eureko verspreid over Europa Heeft, zijn voor Rabobank minder interessant. Hieronder vallen onder meer de Britse vermogensbeheerder F&C en verzekeraar Friends First uit Ierland. F&C wordt inmiddels klaargestoomd voor een beursgang, maar die plannen staan los van de onderhandelingen met Rabobank, aldus Eureko.