ZEVENBERGEN - De aloude witte pomp heeft plaatsgemaakt voor onbemande tankstations als het gaat om goedkope brandstof.

Dat zegt belangenorganisatie BETA,

Met een recordprijs van €1.80,3 voor een liter Euro95 is het zeer aantrekkelijk om goed te zoeken naar betaalbare benzine. De witte pomp die voorheen het toevluchtsoord voor goedkoop tanken bestaat volgens BETA niet meer. Onbemande tankstations van merken als Argos, Tango en Tinq hebben de plek van de witte pomp overgenomen.

Volgens de diverse websites met actuele brandstofprijzen kan de voordeligste liter merkloze Euro95 in Nederland op het ogenblik worden getankt bij de Makro in Duiven, en wel tegen een prijs van €1.65,8. Dat is vijftien eurocent onder de reguliere prijs die de grote oliemaatschappijen hanteren.

Ook de diesel (€1.35,8) is bij de Makro in Duiven het voordeligst, zeker in relatie tot de gangbare prijzen bij de merkpompen langs de snelwegen. Daar liggen de prijzen dicht tegen de adviesprijzen aan (€1.80,3 voor Euro 95 en €1.49,9 voor diesel). En dus ook dicht bij de recordprijzen.

Concurrentiestrijd

BrandstofPlanner.nl heeft uitgevonden dat het onbemande station van Tango in het Gelderse Dieren precies een tiende van een eurocent (€1.65,9) duurder is dan de Makro in Duiven, en dus op nummer twee staat.

Ook goedkoop en virtueel op de derde plaats: Argos Oil in Rotterdam (Airport en Zuid) en Tango in Coevorden (met €1.66,9). De felste concurrentiestrijd wordt volgens Brandstofplanner.nl uitgevochten in het Utrechtse Maarsbergen: Daar hanteren Tango, Shell en Tinq gedrieën eveneens die bodemprijs van €1.66,9 voor een liter Euro95.

Het onbemande station van Skippy in Dordrecht rekent zich ook graag tot de voordeligste pompen van Nederland. Daar kost een liter benzine ondanks de recordprijzen op woensdag en zaterdag €1.65,9, vrijwel net zo goedkoop als bij de Makro in Duiven. 

Recordprijzen

''Dat zijn actieprijzen en op die dagen is het dan ook extra druk’’, zegt verkoopleider John Hoffland van Berkman Energieservice in Barendrecht, de exploitant van de onbemande tankstations van Skippy.

Hoffland snapt wel dat de automobilisten steeds prijsbewuster worden nu de prijzen omhoog schieten. ''Dit zijn recordprijzen die niemand ooit heeft meegemaakt. Dan kijk je natuurlijk wel goed uit waar en tegen welke prijs je tankt’’, zegt hij. 

Als verkoopleider van liefst 45 tankstations in Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant ziet Hoffland ook omgekeerde effecten. ''De diesel is in Nederland goedkoper dan in België en dan zie je dat veel Nederlanders in België Euro95 gaan tanken, maar dat de Belgen bij ons weer diesel komen halen’’, aldus Hoffland. ''Hoe dan ook, ik kan gelukkig nog niet merken dat de mensen minder gaan rijden.’’

Grensstreken

De recordprijzen hebben uiteraard effecten in de grensstreken met België en Duitsland. Zo kost Euro95 bij BFT in Emmerik en bij Star in Elten 1,63 en 1,64 euro, terwijl bij de Shell aan de A12 ter hoogte van Didam 1,78 euro per liter moet worden betaald. Een paar kilometer omrijden scheelt dus €7,50 op een tank van 50 liter benzine.

Denk niet dat de tankstations binnenlopen dankzij de hoge benzineprijzen, waarschuwt Edsko Schuitema van BETA, die met 1200 tankstations ruim eenderde van de branche vertegenwoordigt. De brutomarges variëren volgens hem van vijf eurocent voor een ondernemer die is aangesloten bij een grote oliemaatschappij tot tien eurocent voor een zelfstandige ondernemer. ''Die marges zijn louter om de kosten te dekken. Pas met de verkoop van ijsjes en de verhuur van boedelbakken verdienen ze het beleg op hun boterham’’, aldus Schuitema.

Files

Dat mensen op het ogenblik gevoelig zijn voor de benzineprijzen, merkt Ad Verdaas uit Zevenbergen dagelijks. Enkele weken geleden opende hij zijn nieuwe onbemande tankstation BP Express in Zevenbergen. In het weekeinde van de opening gaf hij twintig eurocent korting op de adviesprijzen voor Euro95 en diesel.

''De klanten stonden in een file, ik heb verkeersregelaars moeten inhuren’’, zegt Verdaas. Hij verkocht in één weekeinde 60.000 liter, 1200 volle benzinetanks dus.
De drukte is dankzij de kortingen van twaalf cent per liter brandstof niet geluwd. ''Er staan hier elke keer wel een auto of vier, vijf te wachten. Waarom zou je een dief zijn van je eigen portemonnee?’’