AMSTERDAM - Olieproducerende leden in de G20 gaan maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de stijging van de olieprijzen de wereldeconomie niet zal schaden.

Dat heeft een Italiaanse regeringsfunctionaris zaterdag gezegd, meldt persbureau Reuters.

"De ontwikkelingen van de olieprijs zijn een van de mogelijke risico's voor de wereldeconomie, maar de G20 is zich bewust van dit probleem”, zei de plaatsvervangend minister van de Italiaanse economie Vittorio Grilli tegen verslaggevers tijdens de G20-bijeenkomst in Mexico.

"Olieproducerende landen zijn zich ook bewust van deze potentiële risico's en ze hebben gezegd dat ze zullen handelen op een manier dat de risico’s niet groter worden”, aldus Grilli.

Volgens het Italiaanse persagentschap AGI zei Grilli dat het probleem niet bij het aanbod ligt, maar dat het een geopolitiek probleem is. 

Export

Saudi-Arabië, ‘s wereld grootste olieproducent, is lid van de G20. Andere aardolie-exporteurs in de groep met de grootste economieën ter wereld zijn onder meer Rusland, Canada en Mexico.

In Saudi-Arabië steeg de olie-export sterk de afgelopen week. Het land biedt zijn grootste klanten extra leveringen aan om de hoge olieprijzen enigszins te kunnen remmen.

Iran

De prijs van een vat Brentolie was vrijdag 125 dollar, het hoogste bedrag in tien maanden tijd. De stijgende prijzen zijn onder meer het gevolg van financiële sancties tegen Iran. Europese en Aziatische inkopers moeten door de sancties hun olie ergens anders vandaan halen.

Ook de oplopende spanningen rond het nucleaire programma van Iran leiden tot groeiende nervositeit op de oliemarkten. Het Iraanse ministerie van Olie kondigde eerder deze maand aan geen olie meer te leveren aan Groot-Brittannië en Frankrijk. De exportstop wordt gezien als een waarschuwing aan grotere olie-importeurs, zoals Italië en Griekenland.