ATHENE - Griekenland heeft private investeerders vrijdag het plan voorgelegd dat moet leiden tot een schuldverlichting van 107 miljard euro.

De banken en andere schuldeisers hebben tot 12 maart de tijd om te bepalen of ze ingaan op het voorstel.

Houders van Griekse obligaties wordt gevraagd om hun schuldpapier in te wisselen tegen nieuwe Griekse obligaties, die 53,5 procent minder waard zijn.

Op de nieuwe obligaties krijgen ze bovendien minder rente, waardoor het daadwerkelijke verlies voor de obligatiehouders rond de 74 procent wordt geschat.

Optimisme

Het is nu belangrijk dat genoeg obligatiehouders zich aanmelden. Als minder dan 75 procent van het totaal van 206 miljard euro aan obligaties wordt aangemeld, gaat de transactie niet door, meldt het Griekse ministerie van Financiën.

Een Griekse regeringsvertegenwoordiger merkte wel op dat ''er binnen de regering optimisme is dat er een grote participatie zal zijn in de transactie''.

Steunpakket

Athene kan, bij aanmelding van tenminste 66 procent van de obligaties, met een zogenoemde 'Collective Action Clause' andere schuldeisers dwingen om verlies op hun obligaties te nemen.

Het akkoord over de schuldverlichting is een belangrijke voorwaarde voor het nieuwe steunpakket ter waarde van 130 miljard euro dat de eurolanden Griekenland begin deze week hebben toegezegd.

Lees alles over Griekenland en de schuldencrisis