BORN - De vakbonden hebben vrijdag een 2 weken durende 'wapenstilstand' afgekondigd om NedCar.

Dit omdat eigenaar Mitsubishi een deel van de eisen wél, maar een ander deel nog niet heeft ingewilligd, maakte FNV Bondgenoten vrijdag bekend.

"Nedcar heeft belangrijke toezeggingen gedaan. Daarom is het besluit om een ultimatum te stellen nu opgeschort", zegt CNV-bestuurder Jean-Marie Severijns.

"Wij voelen ons nu weer serieus genomen door de top van Mitsubishi en ligt de weg open naar onderhandelingen. Er is beweging op voor ons belangrijke punten. Dat is voor verdere besprekingen cruciaal."

Kandidaat

Mitsubishi gaat weliswaar op zoek gaat naar een overnamekandidaat voor NedCar. Maar de Japanners hebben voor het sociaal plan nog geen garanties zwart op wit gegeven.

Ook is er nog geen mandaat voor de raad van bestuur (rvb) van NedCar om namens Mitsubishi te onderhandelen met de vakbonden. Mitsubishi krijgt tot half maart de tijd om mandaat en garanties te regelen.

Blijft die duidelijkheid uit, dan volgt een ultimatum, een signaal dat er acties op komst zijn.

Toezeggingen

Mitsubishi heeft aan minister Maxime Verhagen van Economische Zaken mondelinge toezeggingen gedaan over de reservering van honderden miljoenen euro’s voor het sociaal plan, mocht er geen overnamekandidaat gevonden worden. Maar de bonden willen dit zwart op wit.

Ook hebben de bonden geen zin om met de rvb van NedCar te praten als die geen mandaat heeft.