DEN HAAG - De Hoge Raad heeft vrijdag nog geen vonnis geveld over de splitsingswet, die energiebedrijven verplicht zich op te delen in een commercieel bedrijf dat energie levert en een publiek bedrijf dat de distributie in handen heeft.

Delta, Eneco en Essent hebben deze wet aangevochten.

De Hoge Raad wil eerst antwoord op de vragen die het stelt aan het Europese Hof, over de verenigbaarheid van de splitsingswet met het Europese recht.

De splitsingswet moet voorkomen dat winsten uit het beheer van de distributienetten voor stroom en gas wordt gebruikt voor commerciële activiteiten. Delta, Eneco en Essent hebben de wet aangevochten.

Verzet

Zij kregen in juni 2010 gelijk bij het gerechtshof in Den Haag. De energiebedrijven hebben zich steeds fel verzet tegen de wet, omdat na splitsing relatief kleine bedrijven zouden overblijven die moeilijk zouden kunnen concurreren met de energiegiganten op de Europese markt.

De Staat ging in cassatie waardoor de zaak bij de Hoge Raad terechtkwam. Die wil nu eerst antwoord op de vragen die het stelt aan het Europese Hof. Een definitieve uitspraak kan daardoor nog jaren op zich laten wachten. De Hoge Raad stelde zijn oordeel al een paar keer eerder uit.

Tevreden

Het Zeeuwse energiebedrijf Delta is tevreden met de uitspraak van de Hoge Raad over de splitsingswet. Volgens Delta, een van de bedrijven die naar de rechter stapte, toont dat aan dat het gaat om een complexe zaak.

Nederland is het enige land in Europa dat energiebedrijven dwingt zich op te splitsen. Volgens Delta is het toezicht op goed onderhoud van de netwerken ook zonder splitsingswet al prima geregeld en komt dat niet onder druk door investeringen in commerciële sectoren.

Eneco

Energiebedrijf Eneco denkt dat het nog jaren kan duren voordat er een vonnis komt over de splitsingswet. Eneco, dat het netwerkbedrijf niet heeft afgesplitst, denkt daarom dat de ''status quo'' nog jaren blijft en dat het door kan gaan als een ''geïntegreerde onderneming''.

Eneco denkt dat het als ongesplitste onderneming beter werk kan maken van duurzame energie.