BRUSSEL - De Nederlandse economie zal dit jaar fors krimpen. Dat is althans de verwachting van de Europese Commissie, die donderdag haar groeiprognoses voor 2012 bekend heeft gemaakt.

Het dagelijks bestuur van de Europese Unie verwacht dat de economische activiteiten in Nederland met 0,9 procent dalen. Daarmee is de commissie beduidend somberder dan het Centraal Planbureau, dat in december nog uitging van een krimp met 0,5 procent.

Met de verwachte achteruitgang van 0,9 procent laat Nederland alleen Griekenland (min 4,4 procent), Portugal (min 3,3 procent), Italië (min 1,3 procent) en Spanje (min 1 procent) voor.

Voor de eurozone met 17 landen houdt de commissie rekening met een krimp van 0,3 procent. Voor de 27 EU-landen als geheel wordt groei, noch krimp voorzien dit jaar.

Negatiever

De commissie is een stuk negatiever geworden over 2012. Eerder werd ervan uit gegaan dat de economie in de EU met 0,6 procent en die van de eurozone met 0,5 procent zou groeien.

De commissie voorziet geen groei in de eerste helft van dit jaar. Wel wordt er een bescheiden groei verwacht in de tweede helft van het jaar.