DEN HAAG - Adfiz, de branchevereniging van onafhankelijke financiële intermediairs, vindt de beleidsvoornemens van minister Jan Kees de Jager van Financiën voor uitvoering van het provisieverbod onvoldoende. 

De onafhankelijk adviseur kan met de huidige plannen onvoldoende concurreren met banken en verzekeraars, liet de organisatie donderdag weten.

Ook komt het onafhankelijke advies voor de klant met de huidige plannen in gevaar. ''Met de voorgenomen regelgeving houden de banken en verzekeraars een prikkel om boven alles producten te verkopen. In het uitvaartdebat werd dat eens te meer duidelijk'', aldus Adfiz-voorzitter Loek Hermans.

In het provisieverbod, dat De Jager volgend jaar wil laten ingaan, moeten zelfstandige adviseurs hun advieskosten apart en rechtstreeks in rekening brengen bij de klant.

Direct verkopende banken en verzekeraars hoeven dat in de voorstellen niet. ''Banken en verzekeraars kunnen dus hun kosten blijven versleutelen in de prijs van het product'', aldus Hermans.

"De consument zal dat ervaren als een gratis advies. En elke gedragseconoom zal bevestigen dat in zo’n geval de meeste klanten niet voor een onafhankelijke adviseur kiezen.”

Adfiz verwijst met vrees naar Finland, waar in 2004 een soortgelijk provisieverbod voor tussenpersonen werd ingevoerd. De intermediair is daar volgens de Adfiz 'gemarginaliseerd'. "In 2004 verzorgden zij nog 40 procent van de premie-omzet. In 2010 was daar nog 7 procent van over."