AMERSFOORT - De WOZ-waarde van de huizen, die bepalend is voor de hoogte van onder meer de onroerendezaakbelasting (ozb), komt dit jaar gemiddeld 7.000 euro lager uit dan vorig jaar.

Ook zijn er grote verschillen per gemeente, meldde woensdag de Vereniging Eigen Huis.

Zo is de gemiddelde waarde van een woning in het villadorp Bloemendaal gedaald met 69.000 euro naar 594.000 euro. In het Brabantse Boekel nam de woningwaarde daarentegen toe met 8.000 euro naar 309.000 euro.

Hoeveel de ozb stijgt of daalt, hangt ook af van het tarief dat de gemeente hanteert. In de gemeente Lingewaard stijgt die met 55 procent, gevolgd door de Noordoostpolder (plus 42 procent). Er zijn ook gemeenten waar de ozb daalt; het meest in Lopik (min 7,4 procent) en Appingedam (min 7,2 procent).

Belasting

De Hypotheekshop waarschuwt mensen dat een te hoge WOZ-waarde resulteert in te hoge belastingen. Als de prijs van een huis daalt, zouden de belastingen ook omlaag moeten gaan omdat dit een percentage van de WOZ-waarde is.

In veel gevallen is echter geen rekening gehouden met dalende huizenprijzen. Zonder bezwaar aan te tekenen, krijgen consumenten de te veel betaalde belasting niet terug. Daarvoor moet bezwaar aangetekend worden bij de gemeente, zo legt de Hypotheekshop uit.