HAARLEM - De noodlijdende luchtvaartmaatschappij Air Holland heeft voorlopig uitstel van betaling gekregen. Dat heeft de rechtbank in Haarlem dinsdag besloten.

Het is nog onduidelijk wat de uitspraak betekent voor de vluchten van Air Holland naar de Nederlandse Antillen. De onderneming zal alle mogelijkheden bekijken om het hoofd boven water te houden, zei bewindvoerder P. Ingwersen.

D-Reizen, een van de grootste reisorganisaties van Nederland, noemt de voorlopige surseance een “uitermate vervelende situatie”. De onderneming boekt al sinds december geen losse stoelen meer bij Air Holland. Toch hebben nog enkele honderden mensen via D-reizen een vlucht geboekt bij de maatschappij. “Als het tot een faillissement komt, krijgen zij van ons hun geld terug”, aldus directeur W. van den Hoogen van de reisorganisatie.

Air Holland verkeert al jaren in financiële problemen. In 2002 kon de onderneming een faillissement ternauwernood afwenden. De maatschappij betaalde bovendien geregeld de salarissen niet of te laat uit.

Een lange zoektocht naar een investeerder eindigde eind vorig jaar, toen de Amsterdamse zakenman E. de Vlieger de verre reizen naar bijvoorbeeld Mexico overnam. Zijn luchtvaartmaatschappij Holland Exel voert sindsdien deze vluchten uit. Een groot deel van de ongeveer driehonderd werknemers van Air Holland is naar deze onderneming overgestapt. Sindsdien heeft het bedrijf nog enige tientallen mensen in dienst die vliegen op de Antillen.