AMSTERDAM - Het conflict rond de schoonmaak-cao lijkt voorlopig niet ten einde te komen. De werkgevers meldden woensdagmiddag verbaasd te zijn over het afwijzen van hun cao-bod.

De schoonmakers voeren ondertussen hun acties op en gingen woensdag langs Schiphol, KPN, ASR en Shell.

De stakingsacties van de schoonmakers begonnen begin januari. Bij honderden bedrijven wordt sindsdien niet schoongemaakt. Waar begonnen werd met tweeduizend, hebben zich nu 3500 schoonmakers voor de acties aangemeld bij FNV Bondgenoten. Zij doen verschillende steden en bedrijven aan voor ludieke acties.

Mattenklopper

Woensdag werd aan Schiphol de 'koperen mattenklopper' uitgereikt. "Schiphol is momenteel een goede opdrachtgever, en dat wilden we belonen", zegt FNV bestuurder Ron Meyer. "Maar ze moeten wel oppassen, want je kan met een klopper ook billenkoek krijgen." Bij KPN werd de lobby door honderden schoonmakers bezet. Eerder al werd het hoofdkantoor van Philips in het sop gezet.

De werkgevers menen ondertussen dat hun eindbod van vijf procent 'baanbrekend' is. De eis van negen procent, die de werknemers hebben gesteld, is 'onrealistisch'.

Het belangrijkste punt van de schoonmakers is volgens FNV'er Meyer het doorbetalen bij ziekte. Volgens de schoonmaakbazen zijn zij daar al heel ruimhartig mee. "Na de eerste acht uur ziekte krijgen zij honderd procent uitbetaald."

Vies

Door de stakende schoonmakers zijn veel bedrijven erg vies aan het worden. Hogeschool Inholland noemde de situatie eerder al niet werkbaar. Medewerkers hebben nu zelf de stofzuigers opgepakt. De hogeschool, maar ook Schiphol en KPN, roepen de strijdende partijen op om weer aan de onderhandelingstafel plaats te nemen.

Volgens OSB zit er echter geen rek meer in het financiële kader dat ze hebben neergezet. "Dat eindbod ligt er, daar komt geen verandering in", zegt een woordvoerder.

Ron Meyer van FNV Bondgenoten wil wel weer onderhandelen. "De oproep van de opdrachtgevers is wat ons betreft dan ook vooral gericht aan de werkgevers."