MOSKOU - Een groep landen die zich verzet tegen de belasting die de Europese Unie heeft op de uitstoot van CO2 door luchtvaartbedrijven, is het eens geworden over mogelijke represailles.

De desbetreffende landen mogen zelf bepalen welke van deze maatregelen zij daadwerkelijk toepassen. Dat heeft gastheer Rusland woensdag laten weten.

Luchtvaartmaatschappijen die EU-landen aandoen, moeten sinds januari betalen per ton CO2 die zij uitstoten. Dat gaat door middel van onderling verhandelbare emissierechten.

Landen als Rusland, China en Brazilië verzetten zich ertegen dat deze Europese vliegbelasting ook aan hun bedrijven wordt opgelegd. Zij waren deze week bijeen in Moskou om een gezamenlijk strijdplan op te stellen.

Klacht

Volgens Rusland kunnen de betreffende landen hun luchtvaartmaatschappijen simpelweg verbieden om deel te nemen aan het handelssysteem dat de EU heeft opgetuigd voor emissierechten. China deed dat eerder deze maand al.

Ook kunnen zij een formele klacht indienen bij de VN-luchtvaartorganisatie ICAO, of Europese luchtvaartbedrijven extra heffingen opleggen of dwarszitten bij het openen van nieuwe routes.

Gevolgen

De maatregelen zullen volgens staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) niet zonder gevolgen blijven voor Nederlandse bedrijven. ''Ik maak me grote zorgen dat de gevolgen van het ETS onze luchtvaartsector onevenredig hard raken, dat wil ik op alle mogelijke manieren voorkomen'', stelde hij in een reactie.

De staatssecretaris zei dat hij zijn zorgen opnieuw gaat aankaarten in Brussel.

Verzet

De Europese CO2-belasting stuit ook op veel verzet in de luchtvaartbranche zelf. Veel maatschappijen stellen dat zij al erg hun best doen om de uitstoot van het bekendste broeikasgas terug te dringen.

De extra heffing komt bovendien op een moment dat de sector het al moeilijk heeft door de kwakkelende economie en hoge brandstofprijzen.