BRUSSEL - De Europese Commissie schrapt voor miljoenen subsidies voor Hongarije. Brussel straft daarmee het Oost-Europese land voor haar slechte begrotingsbeleid.

De Europese Commissie schrapt vanaf volgend jaar voor honderden miljoenen subsidies voor Hongarije.

Brussel straft daarmee het Oost-Europese land voor zijn slechte begrotingsbeleid. Dat maakte het dagelijks bestuur van de Europese Unie woensdag bekend.

Het gaat om 495 miljoen euro uit de subsidiepot voor regionale ontwikkeling. Dat is niet de volledige subsidiestroom die Hongarije ontvangt. Het schrappen van de geld moet Hongarije aansporen zijn buitensporig begrotingstekort aan te pakken.

Voldoet

Europees Commissaris Olli Rehn zei dat het land al sinds de toetreding tot de EU niet voldoet aan de eisen van het begrotingsbeleid en dat het land meerdere malen uitstel heeft gekregen om het huishoudboekje op orde te brengen.

Tevergeefs, want ook voor volgend jaar komt het begrotingstekort hoger uit dan toegestaan volgens de regels.

Straf

Rehn benadrukte dat het deels schrappen van de subsidie niet gezien moet worden als straf, maar als aansporing om orde op zaken te stellen. ''De maatregelen zijn eerlijk en proportioneel.''

Als Hongarije maatregelen neemt die het begrotingstekort terugdringen en als het land dat doet voor het einde van het jaar, kan het geld weer vrijgegeven worden.

Rehn gaat ervan uit dat Hongarije dit zal doen voordat de straf ingaat. Hongarije kon volgend jaar 1,7 miljard euro aan subsidies voor regionale ontwikkeling tegemoet zien.

Uitbreiding

De Europese Commissie maakt gebruik van de uitbreiding van bevoegdheden om landen die hun financiën niet op orde hebben vooraf te waarschuwen dit aan te passen. Waarschuwingen van Brussel aan het adres van België leidden tot een beleidsaanpassing door de regering, zodat verdere stappen vermeden werden.

Omdat Hongarije geen deel uitmaakt van de eurozone, kan het geen boete krijgen. Daarom is besloten het land via subsidies aan te pakken.

Lees alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier