AMSTERDAM - Amsterdam wordt gebruikt als uitvalsbasis voor dubieuze aandelenpraktijken, die eerder nog in Hongkong en Hongarije werden geweerd. Dat meldt het Algemeen Dagblad. Beleggers zeggen dat hen onder valse voorwendselen aandelen van een Amerikaanse keten van kinderopvangcentra zijn verkocht.

De Autoriteit Financiële Markten heeft een onderzoek naar de kwestie ingesteld. Het gaat om het International Child Care Corporation (ICCC), dat beweert wereldwijd op Amerikaanse leest geschoeide kinderopvangcentra op te gaan richten.

Investeerders worden hoge rendementen voorgehouden als zij geld steken in de verdere uitbouw van het netwerk. Er zou inmiddels op die manier 30 tot 40 miljoen dollar zijn opgehaald. De ICCC loopt echter enorm achter op haar eigen schema. Er zijn pas zeven van de beloofde twintig centra geopend.

Beleggers blijken vaak niet op de hoogte van het feit dat zij de aandelen niet op de beurs kunnen verhandelen, maar dat zij voor onbepaalde tijd aan de stukken vast zitten. Dit staat wel in het prospectus, die beleggers echter niet te zien krijgen.