AMSTERDAM - Philips heeft het afgelopen jaar afgesloten met een nettowinst van 695 miljoen euro. In 2002 eindigde het elektronicaconcern nog diep in het rood. Als gevolg van afschrijvingen op allerlei deelnemingen schreef Philips toen een negatief resultaat van ruim 3,2 miljard euro in de boeken.

Philips presenteerde zijn jaarcijfers dinsdag. De omzet daalde van ruim 31,8 miljard in 2002 naar circa 29 miljard vorig jaar. Het operationele resultaat steeg van 420 miljoen naar 488 miljoen euro.

Winstgevend

Volgens bestuursvoorzitter Gerard Kleisterlee is Philips op de goede weg. "Door strikte financiële discipline zijn we erin geslaagd om in 2003 winstgevend te zijn." Het afgelopen jaar heeft Philips ruim 1 miljard aan kosten geschrapt. Daarnaast maakt de chipdivisie weer winst. Verder heeft de divisie Consumentenelektronica in de Verenigde Staten in het vierde kwartaal quitte gespeeld. Het bedrijfsonderdeel leed daar jarenlang verlies.

Philips bestempelde dinsdag de winstgevendheid van Consumentenelektronica als een van zijn hoogste prioriteiten voor dit jaar. Daarbij moet eind 2005 nog eens 400 miljoen euro aan kosten zijn bespaard. Verder verwacht Philips de vruchten te plukken van het herstel van de halfgeleidermarkt.