Akkoord over Griekse steun verwacht

ATHENE - Hoewel er nog veel witte plekken zitten in de afspraken rond de sanering van Griekse schulden, is de verwachting dat de ministers van Financiën van de eurolanden maandag het tweede steunpakket voor Griekenland zullen goedkeuren

Volgens de Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos heeft Griekenland aan alle voorwaarden voldaan, hoewel er nog wel gesproken wordt over de technische details van de hulp.

Zijn Franse ambtgenoot Francois Baroin liet maandagochtend weten ''alle elementen voor een akkoord te hebben''.

Ook de Duitsers uitten de afgelopen dagen optimisme dat er een akkoord aan zat te komen. Bronnen in Brussel meldden maandag dat ''er waarschijnlijk niemand is die op het laatste moment nog de spelbreker wil zijn''.

Groter verlies

Toch lijken nog niet alle afspraken rond te zijn. Een bron bij het Griekse ministerie van Financiën meldde maandag dat er nog wordt gepraat over de mogelijkheid om banken een groter verlies te laten nemen op hun leningen aan het land.

Daarnaast is er ook nog geen duidelijkheid over de rol van de Europese Centrale Bank in de mogelijke schuldverlichting.

Wel zou er overeenkomst zijn bereikt over participatie van nationale centrale banken in de gedeeltelijke afschrijving van de schulden. Ook zouden de Grieken nu een lagere rente hoeven te betalen op de leningen die de EU en het IMF reeds aan het land hebben verstrekt.

Private partijen

Griekenland praat al maanden met de private partijen over een gedeeltelijke afschrijving van de schulden.

Deelname van de centrale banken leek daarbij een van de breekpunten. Een akkoord over de schuldverlichting is ook een van de voorwaarden voor de uitbetaling van de verdere financiële hulp van de EU en het IMF aan Griekenland.

Leefbaar niveau

De Griekse schuldenlast moet worden teruggebracht tot een 'leefbaar' niveau van circa 120 procent van het bruto binnenlands product. Volgens de jongste ramingen blijft de schuld echter met de huidige afspraken steken op 125 tot 129 procent.

Volgens Venizelos komt er maandag desalniettemin ''een einde aan de lange periode van onzekerheid over het steunpakket''. Zijn land heeft volgens hem voldaan aan alle voorwaarden, inclusief de eis die gesteld is voor de afschrijving van de schulden door private partijen.

Lees alles over de situatie in Griekenland en de schuldencrisis in onze dossiers.

Lees meer over:
Tip de redactie