Oud-minister Hans Wijers wordt de nieuwe topman van Akzo Nobel dat vrijdag een bijna even hoge winst als in recordjaar 2000 presenteerde

ARNHEM - Het chemie- en pharmaceutisch concern Akzo Nobel heeft afgelopen jaar een nettoresultaat behaald van 938 miljoen euro. Dat is bijna evenveel als de 946 miljoen euro in het recordjaar 2000. De omzet steeg met 3 procent naar 14,1 miljard euro. Hans Wijers, oud-minister van Economische Zaken, wordt per 1 mei 2003 de nieuwe topman van het concern.

Wijers volgt Kees van Lede op, die met pensioen gaat. Hij wordt 1 oktober al lid van de raad van bestuur. Dat heeft Akzo Nobel vrijdag bekendgemaakt tijdens de presentatie van de jaarcijfers.

Boven verwachting

Akzo Nobel heeft een sterke financiële positie met een positieve kasstroom van 1,45 miljard euro. De winst per aandeel kwam uit op ,28 euro. Deze is ook hoger dan analisten hadden verwacht. Akzo Nobel heeft hiermee beter gepresteerd dan analisten hadden verwacht. Volgens topman Kees van Lede hield het bedrijf zich staande dankzij een veerkrachtige portefeuille en herstructureringsmaatregelen.

De economische omstandigheden vereisen echter een vastberaden aanpak van structuur en kostenniveau, aldus Van Lede. Op die manier staat de onderneming in de startblokken om optimaal te profiteren van een economische opleving. Van Lede verwacht tegen die achtergrond voor dit jaar een resultaat dat dat van 2000 overtreft.

Antidepressivum

De omzet in Pharma steeg met 5 procent naar ruim 4 miljard euro, mede dankzij het antidepressivum Remeron. Het bedrijfsresultaat sprong met 10 procent vooruit naar 848 miljoen euro. Coatings kende in omzet een lichte groei van 1 procent naar ruim 5,5 miljard euro maar zag het bedrijfsresultaat met 5 procent dalen. De omzet van de chemische divisie daalde met 3 procent naar 4,6 miljard maar zag het bedrijfsresultaat dramatisch terugvallen met 22 procent.

"De sterke resultaten van Pharma hebben de teruggang van Coatings en Chemicals nagenoeg goed kunnen maken", aldus Van Lede.

Banen weg

Akzo schrapt wel opnieuw banen. Deze keer gaat het om 1500 banen in de chemische divisie. In juli kondigde het bedrijf al aan de coatingdivisie te herstructureren ten koste van 2000 banen.

De marges in de chemische divisie staan onder druk door de hoge energie- en grondstofprijzen. De omzet van deze Akzo-poot daalde vorig jaar licht maar het bedrijfsresultaat duikelde omlaag. Het schrappen is volgens Van Lede nodig om de kostenstructuur te verbeteren. Het is nog niet duidelijk waar de banen verdwijnen.