IMF draagt 13 miljard bij aan tweede steunpakket

AMSTERDAM - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal naar verwachting 13 miljard euro bijdragen aan een tweede steunpakket voor Griekenland van in totaal 130 miljard euro.  

Daardoor laat het fonds de eurozonelanden achter met een aanzienlijk groter aandeel dan de lidstaten tijdens de eerdere drie reddingsoperaties in de eurozone moesten bijdragen, stellen personen die op de hoogte zijn van de situatie.

De kleinere bijdrage van het IMF weerspiegelt de zorgen van de leden van de instelling dat het IMF te veel blootgesteld raakt aan de eurozone, stellen functionarissen. Het IMF heeft al ingestemd 30 miljard euro aan Griekenland te lenen, 22,5 miljard euro aan Ierland en 26 miljard euro aan Portugal.

Discussie

Functionarissen stellen dat de bijdrage van het IMF nog niet vastgelegd is. De bijdrage zal een onderwerp van discussie zijn onder de eurozone functionarissen op zondag en de ministers van financiën op maandag die gericht zijn op het sluiten van een akkoord over het tweede steunpakket aan Griekenland na maanden van onderhandelingen.

IMF afgevaardigden zullen naar verwachting aanwezig zijn bij de bijeenkomst van de ministers van financiën in Brussel op maandag.

Het IMF droeg 27 procent bij aan het eerste steunpakket aan Griekenland van 110 miljard euro en een derde aan de Griekse en Portugese reddingsoperatie. Er werd al eerder bekend dat het IMF ditmaal een aanzienlijk lager aandeel dan een derde zal bijdragen. 

Alle berichten over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier

Alles over Griekenland

Lees meer over:
Tip de redactie