AMSTERDAM - Energieleveranciers benaderen mensen agressief en daarmee komt de vrije markt van gas en stroom niet positief over bij consumenten. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde resultaten van een enquête van de Consumentenbond. Vanaf 1 juli 2004 wordt de energiemarkt geliberaliseerd. Ook zijn mensen bang voor het vaker uitvallen van de stroom.

De Consumentenbond roept energieleveranciers op hun klanten zorgvuldig te benaderen. Daarnaast moet de toezichthouder op de energiemarkt, de DTe, optreden tegen de negatieve manier waarop energiebedrijven klanten aan willen trekken, bijvoorbeeld met sancties. Als bedrijven niet op een eerlijke manier concurreren, blijft er weinig keus over voor de consument dan te blijven bij de huidige aanbieder.

De enquête van de Consumentenbond is gehouden onder ruim 1400 consumenten. De helft van de ondervraagden verwacht op een agressieve manier te worden benaderd wanneer de gas- en stroommarkt per 1 juli geliberaliseerd wordt. Die verwachting is gebaseerd op de ervaringen met groene stroom. Eenderde van de geënquêteerden zegt sinds de liberalisering van de groene-stroommarkt in 2001 'agressief en oneerlijk' benaderd te zijn.

Ook zijn mensen bang dat, door liberalisering van de energiemarkt, vaker de energie uit zal vallen. Dat mensen bang zijn dat ze hierover slecht worden geïnformeerd, laat volgens de Consumentenbond zien dat mensen weinig vertrouwen hebben in een vrije energiemarkt.