STRAATSBURG - Geef Europa niet de schuld van de structurele bezuinigingen die verscheidene landen doorvoeren.

Deze oproep deed de Italiaanse premier Mario Monti woensdag in het Europees Parlement in Straatsburg.

Hij riep zijn collega's op de Europese burgers met argumenten te overtuigen van het belang van de besparingen en niet te wijzen naar de Europese Unie.

Italië snoeit hard in de uitgaven en probeert structurele hervormingen te realiseren om de Italiaanse economie te versterken.

''Dat doen we deels omdat het gevraagd is door Europa, maar we mogen Europa nooit daarvan de schuld geven'', aldus Monti. Het is volgens de premier noodzakelijk binnen Europa de economie te verbeteren ''in het belang van onze kinderen''.

De Italiaanse premier herhaalde dat Italië zijn financiële huis op orde zal brengen. ''Wij zijn vastberaden.''

Geloofwaardigheid

Hij wees erop dat al in 2003 ''de geloofwaardigheid van begrotingsdiscipline een slag is toegebracht''. Volgens Monti waren het toen Duitsland en Frankrijk die hun begroting niet op orde hadden en al hun ''politieke invloed'' hebben ingezet om sancties te voorkomen.

''Zij hebben aan de basis gestaan van de crisis in het stabiliteitspact. Dat beseffen we ons allemaal nu.''

Griekenland

Ook de Grieken kregen kritiek te verwerken. Volgens Monti was ''de Griekse politiek voor jaren, een exacte catalogus van de slechtste politieke praktijken''. Hij doelde daarmee op corruptie, vriendjespolitiek en een falend begrotingsbeleid. Maar de harde aanpak van Griekenland vandaag de dag is mogelijk overdreven, voegde Monti toe.

Hij sprak de hoop uit dat er een oplossing komt voor de schuldencrisis. ''Die is binnen bereik.'' Hij waarschuwde dat er een kans bestaat dat de euro voor een breuk met de Europese burgers kan zorgen en dat moet worden voorkomen. Hij riep dan ook op tot eenheid. ''De Europese Unie moet inclusief zijn, niet exclusief.'' 

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier