BRUSSEL - Een bankroet zou nadeliger zijn voor Griekenland dan de drastische maatregelen die het land nu neemt om de schuldencrisis te beteugelen.

Dat stelde Europees Commissaris Olli Rehn (Euro en Economische Zaken) maandag in een eerste reactie op de jongste Griekse stappen tegen de crisis in het Zuid-Europese euroland.

Het Griekse parlement stemde zondagavond laat in met ingrijpende hervormingen en bezuinigingen die een voorwaarde waren voor een tweede pakket internationale leningen aan het noodlijdende land.

Rehn verwelkomde het besluit als uitdrukking van de ''overheersende'' vastberadenheid om een einde te maken aan de spiraal van te hoge schulden en verlies van concurrentievermogen. De maatregelen hadden al jaren geleden genomen moeten worden, benadrukte de commissaris.

Spanningen

Rehn erkende dat er de afgelopen weken spanningen waren in Griekenland zelf en tussen Athene en zijn partners over de nieuwe maatregelen.

Maar volgens de commissaris blijft het buitenland solidair. Hij veroordeelde het ''onacceptabele'' geweld zondag in de Griekse hoofdstad tijdens betogingen tegen de regeringsplannen.

Alle berichten over Griekenland en de schuldencrisis in ons nieuwsdossier