LONDEN - Vodafone zou op het punt staan om een waarschijnlijk door concurrenten niet te evenaren bod uit te brengen op de Amerikaanse mobiele telecomaanbieder AT&T Wireless. Volgens The Sunday Telegraph wil het Britse concern 40 miljard dollar (32,2 miljard euro) op tafel leggen.

AT&T Mobile heeft zichzelf te koop aangeboden. De deadline voor de inschrijvingen loopt vrijdag de 13e af. Het Amerikaanse Cingular Wireless zou al 30 miljard dollar (24,1 miljard euro) hebben geboden.

Vodafone's directie moet formeel nog een beslissing nemen, aldus de Britse zondagskrant. Een anonieme bestuurder van Vodafone beweerde echter dat de kansen op het uitbrengen van het bod 55 procent zijn.

Bestuursvoorzitter Alex Sarin staat pas zes maanden aan het roer. Hij zou door dit besluit direct in de voetsporen treden van zijn voorganger, Christopher Gent. Met miljardenovernames heeft Gent in 6,5 jaar tijd Vodafone tot het grootste mobiele telefonieconcern in de wereld gemaakt.

De kosten van de overname zijn enorm en geruchten hebben de koers van Vodafone al fors onder druk gezet. Het telecomconcern verloor de afgelopen maand op de beurs 6,6 procent. Volgens ingewijden verkoopt het bedrijf tegelijkertijd zijn 45 procents belang in Verizon Wireless en hoopt daarvoor 22,5 miljard dollar (18,1 miljard euro) te ontvangen. Dit Amerikaanse mobiele telefoonbedrijf gebruikt andere technologie en is daarom moeilijk te integreren.

AT&T Wireless is een voormalige dochter van telecomreus AT&T. Het bedrijf boekte in het vierde kwartaal een verlies van 84 miljoen dollar tegen een omzet van 4,2 miljard dollar.