AMSTERDAM - Griekse beloftes over bezuinigingsmaatregelen voldoen niet meer omdat er te veel beloftes zijn gebroken. 

Dat zegt de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble in een interview met de Duitse krant Welt am Sonntag waar Reuters over bericht.

De minister haalt in het interview hard uit naar Griekenland. Volgens hem moet het land, dat “een bodemloze put” geworden is, zijn koers drastisch veranderen.

'Huiswerk'

Ook zei hij dat het aan Griekenland is om in de eurozone te blijven. Het land zou zijn concurrentiekracht moeten herstellen. 'Griekenland moet zijn huiswerk maken, ofwel binnen een nieuw reddingsplan, ofwel via een andere route die we eigenlijk niet willen nemen.'

Zondag wordt in Griekenland in een plenaire sessie gestemd over de bezuinigingsmaatregelen.

De minister benadrukt dat beloftes nu niet meer genoeg zijn. “De Grieken moeten eerst delen van het oude besparingsprogramma uitvoeren', aldus Schäuble.

Bodemloze put

Hij verwijst in het interview naar opiniepeilingen waaruit blijkt dat de meeste Duitsers de Grieken willen helpen. 'Maar het is belangrijk dat we geen steun in een bodemloze put stoppen. De Grieken moeten eerst de bodem in de put herstellen, en dan kunnen we beginnen de put te vullen.”

Volgens de minister is de redding van Griekenland nog moeilijker is dan de inspanningen bij het herenigen van Duitsland in 1990.

Hij benadrukt dat Griekenland een speciaal geval is in Europa. “De Portugese regering doet het goed, zei hij. Schäuble voegde eraan toe dat het probleem bij Portugal is dat het meer economische groei nodig heeft.

Lees alles over de schuldencrisis en Griekenland in onze dossiers.