AMSTERDAM – Directieleden van spoorbedrijven NS en ProRail zouden niet in aanmerking moeten komen voor een bonus wegens de slechte prestaties tijdens het winterweer.

Dat zei verkeersminister Melanie Schultz vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad. Door dat weer viel een flink aantal treinen uit, terwijl de informatie aan reizigers veel te wensen overliet.

''Ik zou zelf, als ik over mijn bonus zou gaan, zeggen: ik lever hem in'', stelde de VVD-bewindsvrouw. ''Want ik heb niet voldaan aan wat ik wilde gaan doen.''

Ze benadrukte dat het aan de raad van commissarissen is van beide bedrijven. ''Maar mijn mening is duidelijk.''

Balen

De minister schreef donderdag een uitgebreide brief over wat er allemaal mis is gegaan op het spoor. Dinsdag vergadert ze over de kwestie met de Tweede Kamer. ''Ik baal als een stekker'', zei Schultz vrijdag over de problemen op het spoor.

Op het spoor is al meerdere jaren sprake van overlast bij winterse omstandigheden. In het verleden zagen directieleden van vervoerder NS en spoorbeheerder Prorail om die reden af van hun prestatieafhankelijke beloning.

Aandacht

Prorail en NS wilden niet inhoudelijk ingaan op de uitspraken van de minister. ''Het toekennen van variabele beloningen is een verantwoordelijkheid van de raad van commissarissen van Prorail. De raad zal over het toekennen hiervan voor eind maart een beslissing nemen”, zei een woordvoerder van Prorail.

Voor de raad van commissarissen van NS is het onderwerp variabele beloning voor de directie geen onderwerp van gesprek. ''Alle aandacht van de raad en directie gaat uit naar het rijden van een voorspelbare en betrouwbare dienstregeling met goede informatie en service'', was de reactie van een woordvoerder.