BRUSSEL - Griekenland krijgt voorlopig nog niet de tweede noodlening van 130 miljard euro. 

De beslissing om de lening uit te keren is uitgesteld tot volgende week.

Dat hebben de ministers van Financiën van de 17 eurolanden donderdagavond besloten, zo meldde Jean-Claude Juncker, voorzitter van de zogenoemde Eurogroep.

De Grieken moeten terug naar de onderhandelingstafel en moeten daarnaast enkele maatregelen verder uitwerken.

Voorwaarden 

Europa stelt dus voorwaarden voordat het de nieuwe lening vrijgeeft. Griekenland zit erg verlegen om geld en kan zonder steun niet langer aan zijn verplichtingen voldoen.

Het akkoord dat de politieke partijen in Griekenland en de geldschieters donderdag overeenkwamen heeft nog te veel hiaten en roept nog te veel vragen op, zo legde minister Jan Kees de Jager na afloop van de vergadering uit.

''Dit is een belangrijke stap voorwaarts, maar dat is niet langer genoeg. Wellicht dat we nu al 80 procent binnen hebben, maar we willen 100 procent. Dat laatste stuk is nodig om te zeggen: Griekenland is weer on track.''

Groen licht

Griekenland moet de komende dagen onder meer al aangekondigde en toegezegde hervormingen omzetten in wetgeving. Bovendien leiden de bezuinigingen nu nog niet tot het het dalen van de staatsschuld tot 120 procent van het bruto binnenlands product in 2020, aldus De Jager. ''Het ligt nog lang niet in de buurt ervan.''

Daarnaast moet Athene nog voor een bedrag van circa 320 miljoen euro structurele bezuinigingen aankondigen om volledig aan de afspraken te voldoen. Ook de politieke leiders van zowel de regeringspartijen als de oppositie moeten zich achter het akkoord scharen en toezeggen het akkoord door te voeren.

Bovendien moet het Griekse parlement zondag met de deal instemmen. Pas als aan deze voorwaarden is voldaan kan er overgegaan worden tot het geven van groen licht voor het tweede reddingsplan.

Ja

Als Griekenland de komende dagen erin slaagt de voorwaarden in te willigen, zullen de ministers van Financiën woensdag opnieuw vergaderen.

Minister De Jager wilde de verwachting nog niet uitspreken dat er dan ja wordt gezegd. De druk op Griekenland blijft onverminderd hoog, aldus de minister. ''Er zal nog hard gewerkt moeten worden, in een korte tijd.''

Geblokkeerde rekening

De Europese Unie bekijkt de optie om een aparte en geblokkeerde rekening te openen voor Griekenland waar het land de rentebetalingen voor zijn leningen moet storten. Dat zei eurocommissaris Olli Rehn na afloop van de vergadering .

''We overwegen dit serieus'', aldus Rehn. Hij voegde toe dat dit een van de opties is om er voor te zorgen dat er scherpe controle blijft en dat het programma effectief wordt doorgevoerd.

Het plan voor de speciale rekening kwam van de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Spelen

De Griekse minister van Financiën, Evangelos Venizelos, heeft laat op donderdag zijn politieke rivaal en coalitiepartner, Antonio Samaras, verweten met de toekomst van het land te spelen.

Venizelos bekritiseerde Samaras na een bijeenkomst met zijn 16 collega's uit de eurozone in Brussel.

Venizelos kreeg daar te horen dat zijn collega's nog geen vertrouwen hebben in de Griekse politieke wil als het gaat om het rigoureus terugdringen van de overheidsuitgaven met behulp van nieuwe draconische bezuinigingen.

Mopperde

''Daarbij overwogen de Europese collega's dat Samaras nog steeds niet heeft getekend'', mopperde Venizelos. De partijleiders uit de regeringscoalitie moet schriftelijk instemmen met het bezuinigingsbeleid om meer noodkrediet te kunnen krijgen.

Venizelos' partij Pasok (Panhelleense Socialistische Beweging) en Samaras' Nieuwe Democratie zijn kort na elkaar in 1974 opgericht en sindsdien elkaars aartsrivalen. Ze regeren sinds november tegen wil en dank samen om geldschieters tevreden en het land binnen de eurozone te houden. In april staan er verkiezingen op het programma.

Alle berichten over Griekenland en de schuldencrisis

Griekenland krijgt tweede pakket nog niet