NEW YORK - Na een kortstondige opleving boven de magische .000 puntengrens rond het middaguur, zakte de Dow-Jonesindex van de Amerikaanse aandelenbeurs donderdagmiddag hard terug. De index sloot op 9834,68 punten, oftewel 106,49 punten (1,07 procent) lager dan een dag eerder.

De Nasdaq, waar veel technologiefondsen genoteerd staan, stond voor de vijfde opeenvolgende handelsdag in de min. De Nasdaq sloot ,34 punten, een daling van 59,23 punten (3,34 procent). De Nasdaq is slechts eentiende punt verwijderd van het laagste niveau van dit jaar.

Ciena

Veel beleggers schrokken van cijfers van fiber-producent Ciena. Die zei dat de winst dit kwartaal 40 procent zou dalen omdat twee klanten hun bestellingen verminderen. Het aandeel klapte donderdag procent in elkaar en trok ook andere technologie-fondsen naar beneden.

Boeing

Boeing was een van de weinige Amerikaanse bedrijven waarvan de aandelen donderdag meer waard werden. Beleggers reageerden verheugd omdat de vliegtuigbouwer de kosten verlaagt door 1050 banen te schrappen. Het ontslag betreft 11 procent van het personeel van een satelliet-afdeling in Californië.

Van de Dow-fondsen bleven ook Alcoa, Caterpillar, DuPont en Exxon in de plus. Bij de Nasdaq was er geen enkel fonds dat aan koersverliezen ontsnapte.

Euro

De waarde van de euro zakte donderdagmiddag in Amerika alsnog door de grens van 0,87 dollar. Een euro kostte aan het slot van de Amerikaanse handelsdag 0,8695 dollar, terwijl die aan het slot van de Amsterdamse beursdag nog 0,8710 waard was.