BORN - De werknemers van NedCar leggen vrijdag het werk neer. Dat besloten ruim 1000 medewerkers van NedCar dinsdagmiddag tijdens een actiebijeenkomst met vakbonden en ondernemingsraad (or).

De staking is bedoeld om eigenaar Mitsubishi onder druk te zetten.

Met de staking wil het personeel laten zien dat de mensen zich niet als makke schapen naar de slachtbank laten leiden, aldus de vakbonden.

Tijdens een gesprek met de raad van commissarissen dinsdag eisten de bonden medewerking van Mitsubishi bij het vinden van een nieuwe gegadigde voor het produceren van auto's bij NedCar, en een goed sociaal plan.

Ter ondersteuning van de eisen is het personeel van NedCar demonstratief naar de ingang van het kantorengedeelte van het fabriekscomplex gelopen. Naar schatting gaat het om meer dan 1000 werknemers.

De bonden eisten niet alleen meer tijd, maar ook een optimaal sociaal plan voor het geval mensen ontslagen worden. Bovendien protesteerden ze tegen ''het op straat gooien van 1500 mensen''.

Laatste gevecht

''We beginnen aan ons laatste gevecht met NedCar'', zei bestuurder Henk van Rees van FNV Bondgenoten namens de gezamenlijke vakbonden tegen de massaal opgekomen werknemers tijdens een actiebijeenkomst in een grote tent voor het NedCarcomplex.

''We zullen vechten voor wat we waard zijn. We laten ons niet als makke schapen naar de slachtbank leiden.''

Roemer

Ook SP-leider Emile Roemer sprak de werknemers toe. ''Als dit in Frankrijk of Duitsland was gebeurd, hadden de Fransen en Duitsers wel geweten wat te doen. Wij hoeven niet het braafste jongetje van de klas te zijn'', kritiseerde Roemer het Nederlandse beleid.

Hij pleitte ervoor dat de Nederlandse politiek als een blok achter NedCar gaat staan.

Actiebijeenkomst in fabriek NedCar