BRUSSEL - Als Griekenland de eurozone zou verlaten, is er volgens eurocommissaris Neelie Kroes ''geen man overboord.''

Dat zegt ze in een dinsdag gepubliceerd interview met de Volkskrant.

Kroes is geen voorstander van een Grieks vertrek uit de eurozone, maar volgens haar zou het niet het einde van de gemeenschappelijke munt betekenen.

''Misschien is mijn woordkeus niet helemaal gelukkig'', zegt de eurocommissaris. ''Wat is een man overboord? Er wordt steeds gezegd: als je één land laat uitstappen of vraagt om uit te stappen, dan stort het hele bouwwerk in. Maar dat is gewoon niet waar.''

Financiële chaos

De Europese Commissie, waar Kroes zelf zitting in heeft, en de lidstaten stelden de afgelopen tijd herhaaldelijk dat nieuwe miljardenleningen aan Griekenland noodzakelijk zijn om een financiële chaos te voorkomen.

Kroes stelt dat de Griekse politici hun beloften niet nakomen en niet genoeg bezuinigen.

Reactie

Verscheidene partijen in de Tweede Kamer, waaronder PVV en SP, willen van het Nederlandse kabinet een reactie op de uitspraken van Kroes. Mogelijk gebeurt dat dinsdagmiddag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer. Tot die tijd reageert het kabinet niet.

PVV-leider Geert Wilders verwelkomde dinsdagochtend de opstelling van Kroes. ''Geweldig dat ze het PVV-standpunt omarmt, nu Rutte nog'', aldus Wilders.

Rehn

In reactie op de uitspraken stelt een woordvoerder van eurocommissaris Olli Rehn dat Griekenland onderdeel van de eurozone is én blijft.

De zegsman van Rehn benadrukte dat het standpunt van de commissie ongewijzigd is. Hij ziet in de uitspraken van Kroes een bevestiging van de kracht van de gemeenschappelijke munt. Hij wijst erop dat ook Kroes er geen voorstander van is dat Griekenland uit de eurozone stapt.

Dossier Griekenland

Lees alles over de schuldencrisis