AMSTERDAM - De Griekse regeringscoalitie heeft maandag belangrijke gesprekken over bezuinigingen met een dag uitgesteld. Dat heeft het kantoor van premier Lucas Papademos bekendgemaakt.

Er is tot uitstel besloten ondanks druk van de Europese Unie om snel tot een overeenkomst te komen om een bankroet af te wenden.

Volgens een woordvoerster van Papademos wordt het overleg uitgesteld om Papademos de ruimte te geven om gesprekken met kredietverleners af te ronden.

Tegen

De coalitiegenoten van Papademos zijn tegen nieuwe bezuinigingen in de private sector, waar de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds juist op hebben aangedrongen.

De bezuinigingsmaatregelen zijn een vereiste voor een overeenkomst over een tweede noodlening aan de Grieken met een waarde van 130 miljard euro.

Eerder maandag zei woordvoerder van de Europese Commissie Amadeu Altafaj Tardio dat Griekenland al 'ruim over de deadline heen is'. Athene moet 'zo ongeveer nu' tot conclusies komen, aldus Tardio.

Troika

Afgelopen weekeinde voerden Griekse functionarissen overleg met de ministers van financiën van de eurozone. In Athene werd bovendien gesproken met inspecteurs van de troika en met vertegenwoordigers van de private kredietverleners. Doel van de vergaderingen was het uitwerken van een overeenkomst over de bezuinigingen.

De Grieken hebben al een hele reeks bezuinigingen achter de rug in ruil voor de eerste noodlening. Er is gesneden in de pensioenen en salarissen en de belastingen zijn verhoogd. Ook de pensioenleeftijd is opgeschroefd.

Dossier: Griekenland