BRUSSEL - Griekenland is al te laat met het voldoen aan de Europese eisen om het nieuwe steunpakket te krijgen.

De woordvoerder van eurocommissaris Olli Rehn zei maandag desgevraagd ''dat de deadline al verstreken is''.

De Griekse partijen kunnen het maar niet eens worden over drastische hervormingen en bezuinigingen die genomen moeten worden in ruil voor het tweede reddingspakket van 130 miljard euro.

Beslissingen

''Beslissingen moeten nu genomen worden'', aldus de zegsman. ''De bal ligt bij de Grieken.''

Wat de mogelijke consequenties zijn als de Grieken het niet eens worden, kon de woordvoerder niet zeggen. Duidelijk werd wel dat de tijd voor de partijen om is. ''Solidariteit komt van twee kanten.''

Minimumloon

De geldschieters van Griekenland willen onder meer dat het minimumloon wordt verlaagd en dat er in pensioenen wordt gesneden. Bovendien moet Athene het nog eens worden met financiële instellingen over kwijtschelding van Griekse schuldpapier.

Rehn sprak vorige week nog de hoop uit dat een akkoord binnen enkele dagen gesloten zou worden.

Nieuw fonds

Ook Angela Merkel en Nicholas Sarkozy spraken tijdens een persconferentie in Parijs zich nog eens uit over Griekenland. Ook zij stelden dat 'de tijd op begint te raken' voor Griekenland, in een poging de druk op Athene verder op te voeren.

Ze herhaalden dat de landen niet bereid zijn tot extra noodhulp zolang er geen afspraken gemaakt zijn met de Griekse banken.

''De Grieken hebben ons iets beloofd. Dat zouden ze moeten nakomen. Er is geen keus, de tijd dringt. Het gaat om dagen. We hebben nu een akkoord nodig'', zei Sarkozy.

De Europese leiders toonden zich verder voorstander van het openen van een aparte, geblokkeerde, rekening waarop Griekenland de rentebetalingen voor zijn leningen moet storten. 

Dossier Griekenland

Lees alles over de schuldencrisis