ATHENE - Gesprekken tussen Griekse politieke leiders over hervormingen hebben zondag nog geen resultaat opgeleverd.

Het beraad gaat maandag verder, zei leider George Karatzaferis van de rechtse LAOS-partij zondag. De hervormingen zijn nodig voor een nieuw hulppakket met leningen van het IMF en de Europese Unie. 

De stemming was slecht na het 5 uur durende overleg. ''De leners vragen nog meer soberheid, die het land niet aankan", zei leider Antonis Samaras van de rechtse partij Nieuwe Democratie bij het verlaten van een vergadering bij de Griekse premier.

Ook Karatzaferis van LAOS staat terughoudend tegenover de hervormingen. ''Ik wil niet bijdragen aan een revolutie door alle ellende'', zei hij. Zijn partij zit in een coalitie met conservatieven en socialisten, onder leiding van de partijloze premier Lucas Papademos.

Breekpunt

Breekpunt in het overleg is een loonkorting. Werknemers kunnen daardoor hun salaris met een kwart zien dalen. Het overleg moet maandag uiterlijk 11 uur Nederlandse tijd zijn afgerond, zei een woordvoerder van de socialistische PASOK-partij zondag.

''De politieke leiders moeten in principe dan een antwoord geven aan de Europese Unie'' op de vraag of ze akkoord gaan met de voorwaarden van het hulppakket. De leiders bespreken daarna 's middags het plan van de trojka van internationale leners.

Zonder akkoord dreigt het faillissement van Griekenland, waardoor geldschieters waarschijnlijk bijna niets van hun geleende miljarden terugzien. 

Alles over situatie in Griekenland

Alles over de schuldencrisis op onze special