ATHENE - De Griekse premier Lucas Papademos houdt zondag crisisberaad met de kopstukken uit zijn regeringscoalitie. Daarbij moet overeenstemming worden bereikt over de economische hervormingen die Europa en het IMF van Griekenland eisen.

Europese ministers lieten dit weekeinde nog weten dat Griekenland schuldverlichting en verdere steun kan vergeten als er niet op korte termijn drastische maatregelen worden genomen om de economie te hervormen. Vooral de arbeidsmarkt moet worden aangepakt.

De geldschieters willen onder meer dat de lonen in Griekenland omlaag gaan, zodat de concurrentiekracht van het land wordt versterkt. Die eis stuit echter op veel weerstand bij de Griekse vakbonden.

Ook de leiders van de drie regeringspartijen, George Papandreou, Antonis Samaras en George Karatzaferis, hebben zich nog niet achter die maatregelen geschaard.

Bovenmenselijk

Papademos voerde eerder op de dag naar eigen zeggen ''bovenmenselijke'' onderhandelingen met de toezichthouders van de EU, het IMF en de ECB (de trojka). Het bleef echter onduidelijk of er bij die gesprekken vooruitgang werd geboekt.

De trojka wil dat alle politieke leiders in Griekenland hun steun aan de maatregelen verbinden, om te voorkomen dat een nieuwe regering na de verkiezingen in april weer een andere weg inslaat.

Karatzaferis, leider van de rechts-radicale Orthodoxe Volksverzameling (LAOS), dreigde zaterdag op een partijbijeenkomst echter nog de Europese eisen te zullen verwerpen. ''Ik laat me niet chanteren. Als het pakket ons niet aanstaat, dan accepteren we het niet.''

Toorn

De politici vrezen niet alleen de toorn van de Griekse stemmers bij de komende verkiezingen. Ze waarschuwen ook dat de voorgestelde bezuinigingen de economische crisis in Griekenland alleen maar erger maken.

Toezeggingen over vergaande bezuinigingen en hervormingen moeten ervoor zorgen dat Griekenland in aanmerking komt voor een nieuw pakket noodkredieten, ter waarde van 130 miljard euro. Zonder die middelen kan Griekenland mogelijk vanaf volgende maand niet meer aan zijn verplichtingen voldoen.

Naast de noodsteun wordt Griekenland schuldverlichting in het vooruitzicht gesteld. Banken en andere investeerders zouden daarbij tot 70 procent van hun vorderingen op Griekenland afschrijven, onder meer door hun bestaande obligaties in te ruilen tegen nieuw schuldpapier met een lagere waarde en een langere looptijd.

Zondagmiddag zou ook de toponderhandelaar namens de banken, Charles Dallara, zich bij het overleg tussen Papademos en de partijleiders hebben gevoegd.

Lees hier alles over de schuldencrisis

Dossier Griekenland